In goed gezelschap met London Sole

London Sole staat voor originele en goede kwaliteit ballerina’s: eenvoudig en praktische damesschoenen met kleine of geen hak. Ballerinas, ook wel flatjes genoemd, zijn gebaseerd op balletschoenen maar bedoeld voor dagelijks gebruik of zelfs voor formele gelegenheden. Al jaren worden ballerinas gedragen als alternatief voor meer onpraktische of zelfs oncomfortabele hoge hakken.

London Sole is opgericht in 1989 door de Britse ontwerpster Jane Winkworth. Al in de jaren zestig introduceerde ze de balletschoentjes in Engeland, geïnspireerd door haar ballet hobby en wellicht door Audrey Hepburn die ze droeg met skinny jeans in de film Funny Face in 1957. London Sole begon als een postorder bedrijfje in Jane’s huis in Chelsea, Londen. Nu is het merk verkrijgbaar per post, via het internet en in meer dan 500 warenhuizen en schoenenwinkels.

In Groot-Britannië staat hetzelfde merk bekend als French Sole.

Koninklijke aandacht voor London Sole

Kate Middleton, hertogin van Cambridge, kan regelmatig gezien worden in een paar London Sole schoenen. Het schijnt dat de ‘Henrietta’ haar favoriet is. Ook Kate’s zus Pippa en moeder Carole en de prinsessen Beatrice en Eugenie zijn bewonderaars van het merk.

Prinses Diana was echter het eerste lid van het Brits koninklijk huis dat in London Sole gezien kon worden. Jane liet altijd haar hond uit in de buurt van de modewinkel van Catherine Walker, Diana’s favoriete ontwerpster. Op een dag kwam Catherine naar buiten terwijl Jane langs liep en ze raakten in gesprek. Catherine gaf haar een compliment over haar schoenen en Jane vertelde dat ze ze zelf ontworpen had. Hierop vroeg Catherine of ze misschien een aantal schoenen kon laten zien aan prinses Diana die de volgende dag langs zou komen. Diana was zo onder de indruk dat ze maar liefst 12 paar in één keer aanschafte. Tot aan Diana’s overlijden bleef Jane voor haar schoenen aanleveren aan het koninklijk huis.

De collectie

De collectie van London Sole bestaat niet alleen meer uit ballerina’s maar heeft tegenwoordig ook andere flatjes met een bescheiden hakje of sleehak. Er zijn klassieke ontwerpen en kleurcombinaties maar ook hele moderne uitvoeringen met bijvoorbeeld metallic-accenten of gemaakt van suede.

Er zijn een aantal stijlen die elk hun eigen kenmerken en pasvorm hebben. Een grote favoriet is de al eerder genoemde ‘Henrietta’. Deze heeft een ronde neus met voldoende ruimte voor de tenen en is bovendien voorzien van een koordje aan de bovenkant van de schoen dat je aan kunt trekken en aan de voorkant vast kunt knopen met een sierlijke strik om de schoen nog beter te doen passen.

Ander stijlen zijn bijvoorbeeld de ‘Square toe’ met een meer vierkante neus of de ‘Simple’ die een iets hogere zijkant heeft. Let ook op het zogenaamde tenen-decolleté: bij sommige ballerinas komt dit vaker voor dan bij anderen, afhankelijk van de lengte van de neus.

Welk paar van London Sole schoenen je ook kiest: je bent sowieso in goed gezelschap. Behalve het Brits koningshuis zijn ook andere beroemdheden zoals Madonna, Kate Moss en Emma Watson regelmatig te zien in London Soles. Geen wonder want deze platte schoentjes zijn tegelijkertijd elegant én comfortabel.